Auto’s, motoren en fietsen

U vindt hier informatie over de volgende onderdelen

  • Accessoires en onderdelen
  • Autoradio’s
  • Autoverkoop
  • Brochures en testritten
  • Fietsen
  • Gereedschap
  • Navigatiesystemen

Auto

Is een rijtuig zonder trekdier) (automobiel uit Grieks auto- ‘zelf’ en Latijn mobile ‘bewegend’) is een zelfstandig voortbewegend, rijdend vervoermiddel.

Voor de aandrijving worden hoofdzakelijk verbrandingsmotoren toegepast die drijven op de verbranding van fossiele brandstoffen. Alternatieve aandrijvingen zijn de hybride aandrijving, en de elektrische aandrijving met accu’s of een brandstofcel als energiebron.

In de loop der jaren zijn er talloze automerken en nog meer modellen op de markt verschenen.

In Nederland dienen motorvoertuigen regelmatig een algemene periodieke keuring (apk) te ondergaan om aan het verkeer te mogen deelnemen. In België gaat het om de automobielinspectie.

Motorfiets, of kortweg motor

Is een gemotoriseerd voertuig op twee wielen, eventueel met een zijspan of aanhangwagen. In de beginjaren, eind 19e en begin 20e eeuw, werd met verschillende krachtbronnen geëxperimenteerd, maar vanaf de jaren dertig is de inwendige verbrandingsmotor algemeen. In de 21e eeuw worden ook wel elektromotoren gebruikt. Voertuigen die lichter en langzamer zijn dan een motorfiets kunnen als “bromfiets” beschouwd worden; wat niet voldoet aan de eisen daarvoor wordt als motorfiets beschouwd. Dat geldt bijvoorbeeld voor opgevoerde brommers.

Fiets

Is een voertuig dat veelal met spierkracht wordt aangedreven. De snelheid kan variëren aangezien de gebruiker zelf kan bepalen hoeveel energie hij/zij in het aandrijven steekt. De hedendaagse fiets bestaat uit ten minste twee wielen, een frame, een zadel, een stuur en een trapas met pedalen. Sommige fietsen hebben een (hulp)motor. Fietsen met een elektrische motor als aandrijving worden ook wel “e-bikes” genoemd. Tot 1966 was de wettelijke term in Nederland rijwiel. In Vlaanderen wordt ook het Franse vélo gebruikt.

Accessoires

Bij auto’s en motorfietsen is het gebruik enigszins vergelijkbaar met dat in de mode. Men kan uiteenlopende handigheidjes en verfraaiingen kopen, maar veel vaker dan in de mode verwijst de term hier naar zaken die bij een bepaald product horen. Autofabrikanten en derden ontwikkelen accessoires die alleen voor een bepaald autotype bedoeld zijn, bijvoorbeeld spoiler en sommige imperiaal. In de duurdere klasse worden zelfs koffer set aangeboden die op maat gemaakt zijn voor de kofferbak van een bepaald type auto. De term kan ook verwijzen naar onderdelen die niet aanvullend zijn, maar de normale delen vervangen. Voorbeelden zijn getint glas in plaats van normaal glas en xenon lampen in plaats van normale koplampen.

Vaak worden accessoires aangeboden in accessoirepakketten, met een lagere prijs dan de afzonderlijke onderdelen. De aanwezigheid van dergelijke pakketten werd vaak kenbaar gemaakt met een toevoeging als L, GL of GLS achter de typenaam. Deze letters konden staan voor Luxe, Grand Luxe en Grand Luxe Special. Deze praktijk is in de jaren nul minder gebruikelijk geworden; de verhoogde status wordt nu vaak alleen uitgedrukt met speciale velgen, een afwijkende grille of andere uiterlijke details.

Accessoires en onderdelen

Autoradio

Dit is een radio-ontvanger die is ingebouwd in een auto. De autoradio was de vroegste toepassing van elektronica in auto’s. En niet de benzineauto, maar de stoom- en de elektrisch aangedreven auto waren de eerste ‘mobiele radiostations’.

Autoradio´s

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Auto Verkoop

Om de juiste auto te kopen is het belangrijk om u hierover goed te laten informeren. Belanrijk hierbij is welk automerk heeft u voorkeur, wat voor soort brandstof wilt u. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de auto te voelen en te ervaren.

 

Autoverkoop

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Brochure

Dit is een boekje, veelal in gedrukte vorm, van geringe omvang. Een brochure bestaat – in tegenstelling tot een folder – uit meerdere vellen gevouwen papier, die in de rug bijeengehouden worden (“gebrocheerd zijn”) met behulp van bijvoorbeeld nietjes. Het aantal pagina’s is altijd een veelvoud van vier.

Testritten

Dit wil zeggen dat u in de gelegenheid bent om de fiets, auto of motor waar u voorkeur naar uit gaat kunt proberen. U kunt zo achter de rijeigenschappen van het voertuig komen.

 

Brochures en Testritten

I am raw html block.
Click edit button to change this html

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Fietsen

Het grootste deel van de fietsen heeft een kettingaandrijving, hoewel een asaandrijving of riemaandrijving ook mogelijk is.

Van de fiets zijn andere vervoermiddelen afgeleid, zoals de vooral in Azië populaire riksja en becak, en enkele gemotoriseerde varianten die als uitvindingen een “eigen” leven zijn gaan leiden: de bromfiets, snorfiets, scooter en motorfiets.

Fietsen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Gereedschappen 

Dit zijn hulpmiddelen om bewerkingen te kunnen uitvoeren die een mens (of dier) met zijn lichaam zelf niet of moeilijk kan uitvoeren.

Mensen en mensapen kunnen gereedschap gebruiken, maar ook bij kraaiachtigen, Goffins kaketoes, zeeotters en dolfijnen is het gebruik van gereedschap gezien.

Andere termen die gebruikt worden voor bepaalde typen gereedschap zijn gerei (meervoud van zachter gereedschap) en instrument (over het algemeen een meer geavanceerd of erg specialistisch stuk gereedschap). Voor groter en zwaarder gereedschap wordt meestal de term werktuig gebruikt.

Er zijn stukken gereedschap die in verschillende velden worden gebruikt, maar vaak is gereedschap zeer gespecialiseerd voor een bepaalde toepassing. Zie bijvoorbeeld het artikel over houtbewerking.

Gereedschappen

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Navigatiesysteem

Dit is een systeem voor plaats-, afstands- en snelheidsbepaling. In tegenstelling tot bij navigatie-instrumenten is er geen inbreng meer nodig van een navigator om meerdere positielijnen te combineren tot een positie.

Satellietnavigatiesystemen vallen hieronder, maar ook hyperbolische navigatiesystemen als Omega, LORAN en DECCA.

Ook systemen die de positie en andere navigatiegrootheden weergeven op een kaart, zoals een routenavigatiesysteem in voertuigen en ECDIS op schepen, worden wel beschouwd als navigatiesystemen.

Navigatie Systemen

I am raw html block.
Click edit button to change this html